media

Есента е натоварен период за всеки градинар, който разбира истинския потенциал на сезона. Време е да погледнем назад и да направим преглед, но и да планираме и да засадим нещо ново.

Зеленчукова градина

Време е да се направи преглед на зеленчуковата градина. Какви бяха успехите ти? Какво в никакъв случай няма да засадите отново през следващата година? Запишете вашите наблюдения, за да сте сигурни, че ще помните извлечените поуки.

Що се отнася до почвата, сега е подходящо време за смесване в нова органична тор. Ще има много материал на разположение през есента, затова се възползвай от тази възможност и направи своя собствена почва или компостирай.

Ако имаш тежка, глинеста почва, добра идея е да я обърнеш с лопата. Можеш да направиш това по-лесно, като добавиш смес от пясък и органична тор. Структурата на почвата трябва да е като галета.

Ако имаш повдигнати легла, използвай култиватор за смесване на почвата. Завърши с добър слой компост за затопляне.


Цветна градина

Вземи своя запас от евентуално скъпоценните си придобити летни цветя. Някои от тях може би не са се справили с очакванията ти?

Ранната есен е идеалното време за засаждане на кипарис, туя или хвойна. Розите трябва да бъдат засадени по-късно през есента.

Колкото по-рано през есента бъдат засадени, толкова по-хубави ще са цветята. Най-добрите луковици са твърди, гладки и не показват признаци на покълване или мухъл.


Плодова градина

Провери дали има повредени клони, които са се счупили заради тежестта на реколтата. Премахни повредените клони, за да не разпространяват гъбични заболявания. Също така отстрани клоните, които се развиват към короната или се търкат един срещу друг.

Почистване и поддръжка

Дай на оранжерията добро почистване с мек сапун, за да убиеш бактериите, вредителите и гъбичките.

Обслужи градинските инструменти за зимата. Почисти почвата и маслените метални части от тях. Премахни мръсотията от косачката и маслените подвижни части и тези, които корозират лесно.

Сега можеш да хибернираш, но не като мечките. Възможно е внезапно да настъпи отново градинско време, дори и през най-студените зимни месеци.


  • Oct 25, 2018
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Отговори

Полетата отбелязани със * са задължителни*