media

В ленивия летен ден, поливането трябва да е бързо и лесно.  Все пак има още по-важни неща: книги, които да се четат, напитки, които да се пият, цветя, които да се миришат. За щастие, с няколко съвета и умни техники за напояване, можете да спестите много време, усилия и най-вече вода. Твоите растения също ще ви бъдат благодарни.


Различните растения имат различни нужди от напояване. Дървета, храсти и трайни насаждения често могат да растат и да оцеляват само на дъждовната вода и на влагата на земята, като допълнителна вода е необходима само през по-горещите сезони. Новите насаждения обикновено винаги изискват щедро и редовно поливане в началото, което да им помогне да се коренят правилно. Ежегодните градини и саксийните растения също изискват редовно поливане.


Поливайки саксийните растения, имай предвид, че саксията има голямо влияние върху нуждите от напояване. Колкото по-голяма е тя, толкова повече влага ще има за растението, което ще намали нуждата от редовно поливане. Материалът на саксията също има значение: например, влагата се изпарява лесно от деглазирани теракотени саксии. Добре е да проверяваш нивото на влажност на саксията ежедневно, което лесно се прави с ръка или пръст. Не забравяй да тестваш по-дълбоко, отколкото само на повърхността.


Поливай растенията си сутрин и вечер, когато температурите са по-ниски и ще доведат до по-малко загуба на вода за изпаряване. Скоростта на изпарение също е по-висока, когато е ветровито, така че трябва да се избягва поливането в много ветровити дни. Изпарението може да бъде намалено със слой от мулч върху почвата, което спомага за задържането на влагата и намаляването на повърхностния отток.


Когато поливаш, насочи маркуча към основата на растението, а не към листата. По този начин по-голямата част от водата завършва в коренната област. Напоявай достатъчно дълго време, за да може влагата да се абсорбира до корените. При поливане само на повърхността, корените могат да започнат да растат към повърхността, в крайна сметка да причинят по-лесно изсъхване на растението.



Ако земята е много суха след продължителна суша и прогнозата за времето най-накрая обещава някакъв дъжд, излез навън, за да напоиш растенията си предварително. Сухата земя има твърда повърхност, причиняваща дъжда да не се абсорбира изобщо. Когато повърхността е навлажнена и омекотена, дъждовната вода се абсорбира правилно, позволявайки на растенията да се възползват максимално от нея. Не на последно място, използвай Fiskars Waterwheel за интелигентно и лесно поливане. Удобно за носене наоколо, благодарение на дръжката и лекотата ѝ, а вътре ще намериш всичко, от което се нуждаеш за поливане.





  • Jul 12, 2019
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Отговори

Полетата отбелязани със * са задължителни*