media

Лятото свършва и приближаващата есен изпълва градината с аромат на почвата, влагата и растенията. Въпреки малко меланхоличното чувство, есента в градината е натоварено време с много градинарски потенциал. 

Есента е страхотно време за засаждане, защото въздухът и земята са влажни, така че нуждата от внимание към поливането намалява. Настоящият вегетационен период може и да приключва, но е време да погледнем към бъдещето. Сега е подходящо време за засаждане на трайни насаждения или луковици, които ще се превърнат в цветя в градината ти през пролетта. Макар този сезон да е по-влажен от другите, добре е да се проверява почвата от време на време. Новите насаждения се нуждаят от достатъчно поливане, така че да имат шанс да се коренят правилно.

В името на природата и екологията е добре да се опиташ да запазиш равновесието в градината докато почистваш. Почисти падналите листа от тревата или ги компостирай. По този начин енергията на листата отново свършва в почвата. Освен това, полезните насекоми ще се радват да намерят подслон под листата през зимата. Ако в градината имаш борови дръвчета, сигурно имаш опит с падналите иглички, покриващи пътеки и тревни площи. Подреди иглите в купчини и ги използвай като почва за други трайни насаждения. 

През летните месеци някои трайни насаждения, храсти и дървета може да са прераснали почти в джунгла. Време е да се подрежат, оформят и да се премахнат мъртвите части на растенията. Подрежи странните издънки, както и мъртвите и повредени клони. И след всичко това, малко орязване може да опресни и подреди външния вид на градината и да ти даде чувство за контрол.

Плевелите не почиват дори през есента и продължават да растат, докато не бъдат покрити със студ и сняг. Няма добри клавишни комбинации, когато става въпрос за плевели, единственият начин да ги премахнеш е така добре познатото плевене. Колкото по-често и редовно третираш, толкова по-лесно е да се отървеш от плевелите. Правилното подреждане и плевене през есента означава, че ще имате по-малко и по-лесна работа през пролетта.

След като градината и цветните лехи са наред, можеш да добавиш допълнителен цвят към есенната градина със саксии, устойчиви на атмосферни влияния, или просто да се отпуснеш и насладиш на свежите есенни дни в градината.


  • Oct 09, 2018
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Отговори

Полетата отбелязани със * са задължителни*